Vinst för Copyswede och kulturskaparna i Högsta domstolen

Högsta domstolen har i dom den 10 juni 2016 slagit fast att mobiltelefoner av iPhone-modell är sådana anordningar för vilka privatkopieringsersättning ska utgå enligt upphovs-rättslagen

Högsta domstolen har i dom den 10 juni 2016 slagit fast att mobiltelefoner av iPhone-modell är sådana anordningar för vilka privatkopieringsersättning ska utgå enligt upphovs-rättslagen.

Målet gällde en tvist mellan kulturskaparnas organisation Copyswede ek. för. och TeliaSonera Sverige Aktiebolag som importerar mobiltelefoner av iPhone-modell till Sverige. Frågan i målet var huruvida mobiltelefoner av iPhone-modell är anordningar som är "särskilt ägnade" för framställning av exemplar av verk för privat bruk i den mening som avses i upphovsrättslagen och för vilka det därmed ska utgå privatkopieringsersättning.

Efter en genomgång av svensk rätt och unionsrätten konstaterar Högsta domstolen att kravet på att en anordning ska vara "särskilt ägnad" för privatkopiering innebär att anordningen ska ha egenskaper som gör den i hög grad lämpad för privatkopiering och att anordningen i praktiken kan antas komma att användas för detta ändamål i en inte oväsentlig omfattning. Vid bedömningen ska lagringskapacitet, användarvänlighet, pris och liknande förhållanden tas hänsyn till.

Beträffande iPhones finner domstolen att dessa har teknisk kapacitet, användarvänlighet och andra egenskaper som gör dem i hög grad lämpade för privatkopiering. Vidare bedöms i målet åberopade marknadsundersökningar ge stöd för att de också används för detta ändamål i en inte oväsentlig omfattning.

Högsta domstolen fastslår därmed att de i målet aktuella mobiltelefonerna är "särskilt ägnade" för privatkopiering och att TeliaSonera Sverige Aktiebolag har att utge privatkopieringsersättning för bolagets import av iPhones till Copyswede ek. för.

Sandart & Partners Advokatbyrå företrädde Copyswede ek. för. i målet.

Högsta domstolens dom T 2760-15 2016-06-10