Vi sponsrar Chiparamba Foundation

Sandart & Partners sponsrar Chiparamba Foundation och är Chiparamba Partner Guld. Vi engagerar oss i Chiparamba Foundation eftersom vi vill bidra till förbättrade utvecklingsmöjligheter i Zambia, med särskilt fokus på den unga generationen.

Chiparamba Foundation har sedan år 2004 gett stöd åt barn och ungdomar i Zambia, med särskild inriktning på deltagare i den fotbollsverksamhet som bedrivs av Chiparamba Breakthrough Sports Academy i Zambia. Stödet innebär främst att bekosta barnens och ungdomarnas skolgång: skolavgifter, skolböcker och skoluniformer.

Det zambiska skolväsendet begränsas av låga skatteintäkter i kombination med en mycket snabb befolkningstillväxt. Skolan är endast avgiftsfri för barn i årskurserna 1-6, men familjerna måste betala för skolböcker och skoluniformer. Därefter är all undervisning avgiftsbelagd, vilket främst drabbar de många fattiga familjerna. Följden är att de flesta barnen inte fullföljer skolutbildningen.
Genom Chiparambas verksamhet kan flera barn och ungdomar fullfölja utbildningen i årskurserna 7-12 och avlägga studentexamen. Det ekonomiska stödet fördelas med hälften till flickor och hälften till pojkar.

Chiparamba Foundation samarbetar med och får ekonomiskt stöd från den Ideella Föreningen Chiparamba Football Club i Sverige. Fotbollsverksamheten har stor betydelse eftersom den ger barnen en meningsfull fritid. Drömmen för många spelare i Chiparamba är att i framtiden spela på elitnivå och livnära sig på fotbollen. Vissa av spelarna har nått dit: När Zambia vann Africa Cup 2012 fanns flera Chiparambaspelare med i landslaget. Men alla kan förstås inte nå toppen. Det är därför viktigt att parallellt med fotbollen möjliggöra barnens skolgång.

Chiparamba Foundation står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll och är innehavare av s.k. 90-konto (plusgiro nr 90 00 58-9). Stiftelsens administrativa kostnader är endast några få procent av intäkterna.

Läs mer om Chiparamba Foundation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.